Opublikowany przez: LwiaMatka 2019-10-31 15:59:25
Autor zdjęcia/źródło: Matt & Chris Pua / Unsplash
Ci, którzy zawsze czytają składy na etykietkach przed zakupem produktów, wciąż stnowią niszę wśród konsumentów. Kupujemy szybko, niedbale, nie zaprzątamy sobie głowy trudnymi do zapamiętania nazwami barwników, konserwantów, ulepszaczy smaków i innych dodatków do żywności. Dlaczego mimo wszystko warto zdobyć się na wysiłek planowania zakupów i selektywnego podchodzenia do nabywanych produktów? Przykładem może być karagen i jego podstępna obecność w bardzo wielu produktach spożywczych. Ty też je masz w swojej lodówce.
Karagen jest cukrem złożonym (polisacharydem), uzyskiwanym z ekstrakcji czerwonych alg morskich. Dodawany do żywności przemysłowej, oznaczany jest symbolem E407 i należy do grupy emulgatorów, stabilizatorów i zagęstników. Jego zadanie to dbałośc o spójną konsystencję wymieszanych w produkcie składników.
O ile substancja w małych ilościach jest dozwolona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dla dziennego spozycia, o tyle jej większa ilość może nieść tragiczne w skutkach konsekwencje. "Cichy morderca" jest bowiem dozwolonym dodatkiem spożywczym, ale na bardzo restrykcyjnych warunkach. Eksperci WHO twierdzą, że karagen stosowany w przemyśle spożywczym dodawany jest w dozwolonych ilościach i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Przyjrzyjmy się jednak faktom.
Maksymalną dzienną dawką karagenu jest 75 mg na kilogram masy ciała. Przykładowo więc osoba ważąca 60 kg może w ciągu doby przyjąć nie więcej niż 4.5 g karagenu. WHO wyraźnie zaznacza jednak, że dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 3.5 g.
Zakładając, że karagen stanowi skład najbardziej popularnych produktów spożywczych - np. jogurty smakowe (dlatego zaleca się podawać dzieciom jogurty naturalne, do których owoce i musy owocowe dodajemy samodzielnie, własnoręcznie je przygotowując), gotowe sosy i dressingi na bazie majonezu, keczup, śmietana, wyroby twarogowe, serki topione, a nawet mleko sojowe i w szczególności gotowe potrawy o dłuższym terminie wazności, to ilość spożywanej dziennie dawki tego polisacharydu znacznie przekracza bezpieczną i dozwoloną normę.
Spożywanie karagenu w ilościach ponad dozwolonych, objawia się niewinnie lecz prowadzić może do najgroźniejszych, zagrażających życiu powikłań zdrowotnych (z nowotworem żołądka na czele)! Zbyt duża ilość karagenu w naszej diecie objawia się m.in. problemami z trawieniem, wzdęciami, biegunkami, zapaleniem jelit czy wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Karagen wpływa także na pojawianie się zaburzeń działania insuliny, a w konsekwencji zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.